Akvaarion perushoito-ohje

Etusivu > HOITO-OHJEITA

Akvaarion perushoito-ohje
Tuotekoodi
HKV13767
kpl

Akvaarion perushoito

Päivittäin

 • Tarkista akvaarion lämpötila. 24 - 26°C on yleensä sopiva lämpötila akvaariolle, mutta huomioithan, että eri kaloilla voi olla eri lämpötilavaatimuksia.
 • Tarkista, että kaikki akvaarion kalat voivat hyvin, eikä mitään poikkeavaa näy käytöksessä, ruumiinmuodossa, ihossa jne.
 • Tarkista, että kaikki sähkölaitteet toimivat. Esimerkiksi suodattimen toiminnan väliaikainenkin katkos voi olla kaloille kohtalokas.
 • Ruoki kalat aamuin illoin - mielummin liian vähän, kuin liikaa! Kun kaikki ruoka tulee syötyä, eikä vesi koskaan samennu ruokinnasta, on ruokamäärä oikea.

Viikottain

 • Vaihda 30 - 40 % akvaarion vedestä. Satunnaiset unohdukset eivät haittaa, mutta viikottaisesta rutiinista kannattaa pitää kiinni. Muista aina vedenparanteen (Tetra AquaSafe) käyttö. Käytä vedenvaihtoon saman lämpöistä vettä, kuin akvaariossa on. Noudata muiden hoitoaineiden lisäyksessä meiltä saamiasi akvaariokohtaisia ohjeita.
 • Karsi kasvit tarvittaessa ja lannoita ne. Nestemäinen ravinne (Tetra Plantamin) lisätään vaihdettavan vesimäärän mukaan.
 • Puhdista pohja. Karkea sora imuroidaan huolellisesti pohjalapolla. Hienolta hiekalta imuroidaan vain mahdolllinen pintaan kertynyt lika ja muutoin hiekkaa möyhitään kevyesti sieltä täältä.

Tarvittaessa

 • Suodattimen pesu, kun virtaus on selkeästi heikentynyt. Sisäsuodattimilla pesu on yleensä 1 - 4 viikon välein ja ulkosuodattimilla 2 - 6 kuukauden välein. Muista rasvata suodattimien tiivisteet pesun jälkeen.
 • Lisää juurilannoitteet kasveille. Lannoitetabletit (Tetra Crypto) lisätään kerran kuukaudessa kasvien juurien lähelle pohjamateriaaliin. Runsaan juuriston omaaville kasveille on suositeltavaa lisätä myös pitkävaikutteinen ravinteiden saantia tasaava lannoite (JBL 7 kuulaa) noin kerran vuodessa.

1 - 1,5 vuoden välein

 • Vaihda valaisimen polttimot uusiin. Loisteputken vaihtotarve näkyy akvaariossa usein pii- ja viherlevän lisääntyneenä kasvuna sekä kasvien kasvun heikkenemisenä. LED -valaisin vaihdetaan uuteen viimeistään siinä vaiheessa kun siitä on sammunut niin monta polttimoa, että valaisimen tuottama värimaailma muuttuu merkittävästi.
 • Patruunoiden ja massojen vaihto. Vaihda patruunat ja ja tarvittaessa imukupit sisäsuodattimista. Vaihda ulkosuodattimen tiivisteet ja biologinen masssa (Eheim substrat) uuteen. Puhdista ulkosuodattimen letkut letkuharjalla. Vaihda kovettuneet letkut uusiin.
 • Tarkista, että akvaarion silikonisaumat ovat kunnossa. Sauman tulee olla joustava ja kiinteä.

Älä koskaan!

 • ... vaihda yli 50 % akvaarion vedestä kerralla tai poista hiekkaa akvaariosta ja pese sitä.
  Akvaarion vesiarvot heittävät radikaalisti ison vedenavaihdon myötä ja tämä aiheuttaa kaloille suurta stressiä ja herkimmät kalat voivat menehtyä sen seurauksena. Pohjahiekan poistaminen ja peseminen hävittää akvaariosta tärkeitä hajoittajabakteereita ja sen seuraksena akvaarioon voi muodostua nitriittiä, joka on kaloille myrkyllistä.
 • .. tee muita radikaaleja ja suuria muutoksia kerralla. Jos akvaario on suursiivouksen tarpeessa, voit tehdä useita peräkkäisiä pieniä vedenvaihtoja ja samalla puhdistaa pohjaa maltillisesti. Esimerkiksi 30 - 40 % vedenvaihto joka toinen päivä, kahden viikon ajan. Kaikissa siivoustoimenpiteissä tulee muistaa hyödyllisen hajoittajabakteerikannan säilymisen tärkeys. Eli älä puhdista suodatinta, pohjahiekkaa ja tee isoa vedenvaihtoa koskaan samalla kertaa. Voit aina ottaa akvaariosta vesinäytteen ja tulla käymään myymälässä, annamme tarkat ohjeet tilanteen kuntoon saattamiseksi.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä meihin ja kysy neuvoa! Saat aina ohjeet ongelman oikeaan ja turvalliseen ratkaisuun.

tech

Asiakkaat ostivat myös

Sera Bio Nitrivec
Bakteerivalmiste biologisesti aktiivisen ympäristön luomiseen... 
alkaen
9,90 €
Kalojen hankinta- ja kotiuttamisohje
Kalojen hankinta ja kotiuttaminen akvaarioon... 
Sera NO3- (nitraatti) -testi
Tippatesti nitraattipitoisuuden testaamiseen... 
15,90 €
Sera KH (karbonaattikovuus) -testi
Tippatesti karbonaattikovuuden määrittämiseksi... 
8,90 €
Sera Florena
Yleislannoite kasveille... 
alkaen
9,90 €
Akvaarion levät kuriin ohje
Yleisohje leväongelman hoitoon... 
Tetra Easy Balance
Akvaarion "tasapainoitusaine" 
alkaen
5,90 €
Sera NO2- (nitriitti) -testi
Tippatesti nitriittipitoisuuden testaamiseen... 
11,90 €
tech
HELSINGIN AKVAARIOKESKUS KY
Itämerenkatu 26
FI-00180, Helsinki
FINLAND
puh. +358 (0)9 586 5861
puh. 040 571 8339
petri.viskari@akvaariokeskus.com
Y-tunnus: 1461205-9
Paytrail