Akvaarion perustamisohje

Etusivu > HOITO-OHJEITA

Akvaarion perustamisohje
Tuotekoodi
HKV13324
kpl

Akvaarion perustaminen

1. Paikan valinta

Akvaarion sijoituspaikkaan ei saa päästä suoraa auringonvaloa, eikä paikan lämpötila saa vaihdella runsaasti. Vältä lämpöpatterien ja ikkunoiden läheisyyttä. Varmistu myös siitä, että lattia on riittävän tukeva.

2. Alusta

Akvaario painaa kaikkinensa noin 1,2 kertaisesti litramäärään nähden (esim. 100 litran akvaarion paino on noin 120 kg). Jalustan tulee kestää tämä paino täysin suorana ja notkumatta, sillä lasi ei kestä vääntymistä. Jalustan tulisi olla valmistettu materiaalista, joka kestää säännöllistä roiskevedestä johtuvaa kastumista. Akvaarion ja jalustan väliin on hyvä asentaa paksu solumuovi (ja tarvittaessa vaneri) tasaamaan pieniä epätasaisuuksia. Vanerin ja solumuovin saat tarvittaessa tilattua meiltä. Huom! Kalustelevy-kaapit eivät kestä vettä. Kaikkien akvaariomerkkien kuten esim. JUWEL alle ei saa asentaa solumuovia!

3. Puhdista akvaario

Käytä puhdistukseen pelkkää vettä. Pienetkin pesuainejäämät voivat olla kaloille kohtalokkaita! Voit käyttää apuna etikkaa, pH-minus -aineita tai asetonia (varo liimasaumoja asetonin kanssa!) Huuhtele tai pyyhi aineiden jäämät puhtaalla vedellä pois.

4. Kiinnitä taustakuva akvaarion ulkopuolelle

Teippaa taustakuva yläreunastaan koko matkalta, mutta sivuilta ja alhaalta vain pienillä teipinpaloilla sieltä täältä. Voit käyttää kiinnitykseen myös taustakuvaliimaa, joka tuo taustakuvan paremmin esille. Annamme myös mielellämme vinkkejä taustamoduulin asentamisesta akvaarion sisälle liikkeessämme.

5. Asenna akvaario jalustan päälle

Tarkista vielä tässä vaiheessa, ettei alusta keiku mistään kohdin. Varmista, että akvaarion sijainti on nyt lopullinen. Hiekkojen lisäämisen jälkeen akvaariota ei saa enää siirtää. Tarkista jalustan jalkojen säätö tai alustan kiilaus vielä uudelleen, kun akvaario on puolillaan vettä. Muista jättää akvaarion ja seinän välille tarpeeksi tilaa (vähintään 5 cm), jotta saat vedettyä letkut ja johdot helposti akvaariosta kaappiin ja pistokkeisiin.

6. Pese hiekka

Hiekan pesu tapahtuu kädenlämpöisellä vedellä. Huuhtele hiekka pienissä ½ - 1 litran erissä esimerkiksi pesuvadissa. Päästä vettä vatiin, myllää hiekka hyvin läpi, kaada likainen vesi pois ja päästä puhdasta vettä tilalle. Toista 5 -15 kertaa. Voit käyttää myös siivilää ja kangasta, sideharsoa tms. apuna huuhtelussa. Onneksi hiekan pesu tehdään vain kerran.

7. Asenna pohjalämmitin, levitä ravinneseos ja hiekka

Pohjalämmitin asennetaan imukupeilla pohjalasille. Pohjalämmittimen päälle / pohjalasille levitetään ravinnepohja (Esim. Tetra CompleteSubstrate) ja näiden päälle asennetaan 4 - 6 cm kerros hiekkaa, jotta kasvit pääsevät juurtumaan hyvin.

8. Täytä akvaario vedellä

Käytä ensimmäiseen täyttöön viileätä vettä (jatkossa aina saman lämpöistä, kuin akvaarion vesi). Täytä akvaario lähes täyteen, mutta jätä pieni loiskumisvara laitteiden asennuksen ajaksi. Varmista, että vesi jää kirkkaaksi. Vaihda vedet tarpeen vaatiessa.

9. Kiinnitä lämpömittari

Tarramalliset lämpömittarit kiinnitetään akvaarion ulkopuolelle ja imukupilla kiinnitettävät akvaarion sisäpuolelle.


10. Asenna sähkölaitteet

Noudata laitteiden asennuksessa laitteiden omia ohjeita. Suodatin ja lämmitin pidetään aina päällä. Mahdollinen hapetin pidetään päällä ainakin yöajan. Akvaariovalo ja hiilidioksidilannoitus kytketään päälle vasta kasvien laittamisen myötä (valaistusaika aluksi noin 6 h/vrk, jota nostetaan 1h / viikko, kunnes valaisuaika on noin 8 - 10 h/vrk). Valaistusaika voidaan jakaa leväkukinnan ehkäisemiseksi, kahdeksi jaksoksi esimerkiksi aamulla 1 - 2 h ja illalla 6 -7 h.


11. Lisää vedenkäsittelyaineet

Lisää veteen vedenparannusaine (Tetra AquaSafe). Bakteeripohjustetta (Bactozym tai Enzyme) lisätään 1 kapseli / 100 litraa ensimmäisen parin viikon ajan joka kolmas päivä avattuna. Tetra SafeStart lisätään perustamista seuraavana päivänä. Kasviravinteet lisätään vasta kasvien istuttamisen yhteydessä. Humusuute (Tetra ToruMin) tai veden kovetusaineet (pH/KH/GH -aineet) annostellaan tapauskohtaisesti riippuen tulevasta kalastosta.

12. Odota, kunnes vesi on kirkastunut ja lämpötila tasaantunut

Tämä vie yleensä 1 – 2 päivää. Odottelu viikon aikana voit istutella kasveja ja lisätä sisustusta akvaarioon ja tietysti myös miettiä jo hieman tulevaa kalastoa. Ensimmäisiä kaloja (vesiarvojen ollessa hyvät) tulisi lisätä aikaisintaan 1½ viikon, mieluummin kahden viikon kuluttua. Autamme ja neuvomme mielellämme myös kalojen valinnassa!

13. Tuo vesinäyte

Tuo liikkeeseemme vesinäyte akvaariosta: noin 1 - 2 dl vettä puhtaassa astiassa (esim. lasi- tai muovipurkki, vesipullo tai tiivis muovipussi). Muista puhdistaa myös näytepurkin kansi hyvin. Huolehdi, että astiaan ei jää juurikaan ilmaa. Toimita näyte viimeistään 30 minuuttia ennen myymälän sulkemisaikaa.

Teemme laajan vesianalyysin (pH, KH, GH, NO2, NO3, CO2, , Fe, K, Mg ja sähkönjohtavuus). Tarvittaessa mittaamme myös NH3/NH4, PO4 jne. arvot) Vesianalyysi on ilmainen palvelu ja se tehdään odottaessa. Akvaarioon voidaan ostaa ensimmäiset kalat mikäli vesiarvot näyttävät hyvältä. Vedentestaus varmistaa, että kaikki on akvaariossa kunnossa, eikä ikäviä yllätyksiä kalojen kanssa pääsisi sattumaan.

Viikoittainen 30 - 40 % vedenvaihto kannattaa ottaa heti rutiiniksi, kun akvaariossa on kaloja (katso akvaarion perushoito).

14. Odota,

vähintään viikon ajan ennen seuraavia kaloja ja lisää tänä aikana bakteeritiivistettä (Tetra Safestart) joka toinen - kolmas päivä (korkillinen / 100 litraa). Tuo vesinäyte, kuten edellä ja mikäli kaikki näyttää hyvältä, voit lisätä uusia kaloja akvaarioosi.

Näin toimien saat akvaarion biologisen tilan pidettyä kaiken aikaa kaloille sopivana, eikä niitä kuuluisia alkukatastrofeja (kaikki kalat kuoli yms.) pääse syntymään!

Mikäli teille tulee mitä tahansa kysyttävää akvaarioon liittyen, niin ottakaa yhteyttä, neuvomme mielellämme!

Onnea akvaarioharrastuksen parissa!  toivottaa Akvaariokeskuksen väki.

tech
tech
HELSINGIN AKVAARIOKESKUS KY
Itämerenkatu 26
FI-00180, Helsinki
FINLAND
puh. +358 (0)9 586 5861
puh. 040 571 8339
petri.viskari@akvaariokeskus.com
Y-tunnus: 1461205-9
Paytrail