SUODATTIMET
Etusivu > SUODATTIMET
Suodatin on akvaarion tärkein tekninen laite.
Suodatin kierrättää akvaarion vettä, kerää ja puhdistaa vedestä likapartikkeleita sekä muuttaa myrkyllisiä kuona-aineita haitattomaan muotoon. Suodatin myös ilmastaa akvaariota edistämällä hapenliukenemista veden pinnasta.
Sisäsuodattimen tulisi kierrättää akvaarion vesi 4 - 6 kertaa tunnissa perusseura-akvaariossa. Sukarapuakvaarioissa ja akvaarioissa joissa on lähinnä vain kasveja riittää, että suodatin kierrättää akvaarion veden 2 kertaa tunnissa. Ulkosuodattimen olisi hyvä kierrättää akvaarion vesi 4 - 5 kertaa tunnissa perusseura-akvaariossa.
Lajiakvaarioissa kiertosuositukset voivat poiketa edellä mainituista suosituksista. Kysy lisää tarvittaessa.
Suodattimet jaetaan sisä, ulkolaita- ja ulkosuodattimiin.
Sisäsuodattimia käytetään etenkin pienissä akvaarioissa ja isoissa akvaarioissa apusuodattimina pääsuodattimen rinnalla. Sisäsuodattimissa on yleensä suodatusmateriaalina vaahtomuovipatruuna, mutta moneen sisäsuodattimeen voidaan myös laittaa erilaisia suodatusmassoja. Akvaarion sisäsuodattimiin luetaan myös itse rakennettavat mattosuodattimet. Sisäsuodattimia pestään mallista riippuen yleensä 2 - 4 viikon välein.
Ulkolaitasuodattimia käytetään lähinnä pienissä akvaarioissa. Ulkolaitasuodattimet roikkuvat kiinnikkeellä akvaarion ulkopuolella ja niiden suodatusmateriaalit koostuvat yleensä erilaisista suodamassoista ja suodatuslevyistä. Ulkolaitasuodattimien suodatusmassasäiliöt ovat usein pienehköjä, jonka vuoksi ne soveltuvat paremmin pienien altaiden suodattimiksi. Ulkolaitasuodattimia pestään mallista riippuen yleensä 2 - 4 viikon välein.
Ulkosuodattimet sijatsevan akvaarion alapuolella akvaariokaapissa tai jalustan vieressä. Ulkosuodattimet voidaan varustaa monipuolisesti erilaisilla suodatusmassoilla ja suodatuslevyillä. Ulkosuodattimia käytetään etenkin isoissa akvaarioissa, mutta ne soveltuvat käytettäväksi kaiken kokoisiin akvaarioihin. Ulkosuodatin toimii akvaarion pääsuodattimena ja sen rinnalle käytetään tarpeen mukaan sisäsuodattimia esimerkikisi avuksi roskan keruuseen. Ulkosuodatin, joka on varustettu niin biologisella kuin mekaanisella suodatusmassalla pitää akvaarion parhaiten biologisessa tasapainossa vs. muut suodattimet. Ulkosuodattimia pestään kaloista ja ruokintakädestä riippuen yleensä 2 - 6 kk välein.
Muista: kaikkien suodattimien massat tulee pestä mieluusti akvaariovedessä ämpärissä, ei hanavedellä. Näin lika poistuu massoista, mutta hyödyllinen hajottajabakteerikanta jää henkiin.
Suodattimen valinta:
Suodatinta valittaessa älä katso vain valmistajan suositusta akvaarion koosta vaan katso ennen kaikkea kiertotehoa. Huomioi myös, että yli 100 litraiset akvaariot pysyvät paremmin biologisessa tasapainossa kun niihin laitetaan pääsuodattimeksi biologisella massalla varustettu ulkosuodatin. Yli 120 cm pitkissä ja ison kuormituksen akvaarioissa kannattaa ehdottomasti hankkia pääsuodattimen rinnalle apusuodatin tuomaan kunnon kiertoa akvaarion koko pituudella ja avustamaan roskien keruuta. Kookkaiden ja paljon jätöksiä tuottavien kalojen / suokilpikonnien akvaarioihin ei siis todellakaan kannata hankkia yhtä sisäsuodatinta hoitamaan suodatusta. Suodatinta ostaessa kannattaa pitää mielessä, että suodatin on akvaarion toiminnalle sen "sydän, maksa ja keuhkot", joten sen laadusta ei kannata tinkiä.
Kysy meiltä neuvoa, jos olet epävarma suodattimen valinnasta!
Hapetin-diffuusorin käyttö suodattimissa.
Osassa suodattimista tulee mukana pieniä ilmakuplia veteen tuottava hapetin-diffuusori. Sitä ei ole pakko liittää suodattimeen. Suodattimen virtauksen asemointi siten, että se rikkoo pintavettä (pintavesi väreilee) mahdollistaa ilmakehän hapen liukenemisen veteen, jolloin akvaarion vesi yleensä hapettuu aivan riittävästi. Sen käytöstä on hyötyä akvaarioissa, joissa on paljon kaloja ja vain vähän kasveja sekä kuormittuneissa akvaarioissa, jolloin se tuo lisähapetusta veteen. Myös akvaariot, joissa on kaloja, jotka tulevat oikein happirikkaista vesistä hyötyvät hapetin-diffuusorin käytöstä. Hapetin-diffuusorin käytöstä on myös hyötyä veden lämpötilan kohotessa tahtomatta kuumina kesinä. Hapen osuus vedessä pienenee lämpötilan noustessa, jolloin sen pitoisuutta voi nostaa hapetin-diffuusorin avulla. Joidenkin kalojen itsehoitoaineiden ja hoitoaineiden käytössä suositellaan huolehtimaan akvaarion veden riittävästä hapetuksesta, jolloin voit asentaa hoitoaineiden käytön ajaksi hapetin-diffuusorin kiinni suodattimeen. Kasviakvaarioissa hapetin-diffuusorin käytöstä voi etenkin päiväaikaan olla haittaa, koska se poistaa vedestä kasvien yhteyttämiseen tarvitsemaa hiilidioksidia.